De kerstperiode is een tijd van warmte, gezelligheid en samenzijn—of dat is in ieder geval de bedoeling. Voor velen van ons betekent deze feestelijke tijd ook veranderingen in onze routines: we koken en eten anders, ontvangen bezoek, of gaan op visite. Deze veranderingen, hoe leuk ze ook zijn, kunnen overweldigend zijn—zowel voor jou als voor je hond.

Tijdens de feestdagen kan stress zich sneller opbouwen dan normaal. Dit betekent niet alleen “negatieve” stress; ook positieve ervaringen kunnen bijdragen aan verhoogde stressniveaus. Denk bijvoorbeeld aan de opwinding van nieuwe activiteiten of extra traktaties.

Hoe zorg je ervoor dat jouw hond veilig, rustig en gelukkig blijft tijdens deze feestelijke periode? Hier zijn enkele essentiële tips om kerst veilig en met zo min mogelijk stress door te komen met je trouwe viervoeter.

Veilig eten tijdens kerst: tips voor je hond

Met kerst hebben we vaak speciale gerechten en lekkernijen op tafel—maar sommige hiervan kunnen ernstige risico’s vormen voor je hond. Of je nu gasten ontvangt of op familiebezoek gaat, het is belangrijk om in de gaten te houden wat je hond binnenkrijgt. Prullenbakken, etensresten en nieuwsgierige kinderen kunnen allemaal zorgen voor een ongelukje.

Hier zijn enkele veelvoorkomende gevaren om op te letten:

  1. Gekookte botten: In tegenstelling tot rauwe botten, splinteren gekookte of verhitte botten sneller. Als deze worden gegeten, kunnen de splinters ernstige schade aan het spijsverteringskanaal veroorzaken, wat zelfs fataal kan zijn.
  2. Satéprikkers en spiesjes: Deze kunnen onweerstaanbaar ruiken voor honden, maar als ze worden ingeslikt, kunnen ze perforaties en infecties veroorzaken terwijl ze “zwerven” door het lichaam.
  3. Xylitol in suikervrije ontbijtkoek: Veel suikervrije lekkernijen bevatten xylitol, een uiterst giftige stof voor honden. Zelfs een kleine dosis kan ernstige leverproblemen of coma en de dood veroorzaken. Let op labels zoals “berkensuiker” of “E967,” want dit duidt ook op xylitol.
  4. Chocola: Chocola bevat theobromine, wat giftig is voor honden. Hoe donkerder de chocola, hoe gevaarlijker. Witte chocola bevat geen theobromine en is daarom niet gevaarlijk in dat opzicht, maar het is alsnog beter om het te vermijden.

Als je vermoedt dat je hond iets van bovenstaande heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Het stressemmertje: hoe voorkom je stress bij je hond tijdens de feestdagen?

Jouw hond heeft niet voor kerst gekozen—jij wel. Wij weten dat het na een paar dagen weer over is, en dat helpt om alle veranderingen in routines van die tijd aan te kunnen. Je hond heeft dat overzicht en begrip niet. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je hond momenten heeft om te ontspannen en op te laden tijdens de feestdagen.

Hier zijn enkele praktische tips om je hond te helpen ontspannen:

  1. Creëer een veilige zone: Zorg voor een rustige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken als het hem te veel wordt. Dit kan een aparte kamer zijn of een ruimte die is afgeschermd met een hekje. Bezoekers, en zeker kinderen, mogen hier niet komen.
  2. Bied kalmerende activiteiten aan: Geef je hond iets ontspannends, zoals een gevulde Kong of een kauwsnack. Likken en kauwen helpen om adrenaline te verlagen en bevorderen rust.
  3. Maak de ruimte veilig: Zorg ervoor dat er geen dingen zijn die je hond kan slopen of opeten, zoals kamerplanten of breekbare spullen.
  4. Gebruik een camera: Als je het prettig vindt om een oogje in het zeil te houden, kun je een mobiele camera of babyfoon gebruiken om je hond te observeren zonder hem te storen.

Als je op familiebezoek gaat, overweeg dan of het echt de beste optie is om je hond mee te nemen. Soms is het een verademing voor je hond om thuis te blijven, met of zonder een vertrouwde oppas.

Waarom balans belangrijk is tijdens kerst

Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische (activerende) en het parasympathische (kalmerende) systeem. Om in balans te blijven, moeten beide systemen samenwerken. Tijdens kerst wordt het sympathische systeem flink geactiveerd door opwinding, wat stresshormonen verhoogt en de veerkracht verlaagt.

Help je hond om weer balans te vinden door voldoende rustmomenten in te plannen en het parasympathische systeem zijn werk te laten doen. Dit kan door middel van een rustige omgeving of een ontspannen wandeling in een vertrouwde omgeving. En vooral ook tijd om in alle rust en ongestoord een slaapje te doen.

Reistips voor kerst met je hond

Als je je hond meeneemt op visite, zorg dan voor een goede voorbereiding:

  • Neem een “reisuitrusting” mee met eigen voer,  een favoriete deken en kalmerend speelgoed.
  • Houd je zoveel mogelijk aan het vaste voer- en uitlaatschema van je hond.
  • Zoek een rustige plek op de locatie waar je hond zich kan terugtrekken als dat nodig is, of waar je hem afgezonderd rust kunt bieden.

Fijne feestdagen voor jou en je hond!

Kerst draait om liefde, familie en samenzijn—ook met onze geliefde honden. Door van tevoren te plannen en een paar  voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat de feestdagen veilig en plezierig zijn voor iedereen, mens en hond!

Ik wens je een hele fijne en ontspannen kerst toe!

Heb jij vragen of tips over hoe je je hond veilig houdt tijdens kerst? Laat een reactie achter op facebook of instagram en help elkaar om deze feestdagen zo hondvriendelijk mogelijk te maken!