Propriowat??

Voor onze honden zijn balans en coördinatie cruciaal voor hun algehele welzijn. Een essentieel aspect dat bijdraagt aan deze factoren is proprioceptie. Maar wat is proprioceptie precies en hoe beïnvloedt het onze geliefde hondenvrienden?

Proprioceptie bij honden begrijpen:

Proprioceptie is  het vermogen  om de positie van het lichaam in de ruimte te voelen en te interpreteren, evenals de beweging van ledematen en gewrichten. Het is alsof we een intern GPS-systeem hebben dat ons helpt om door de wereld om hen heen te navigeren zonder constant op onze  ogen te hoeven vertrouwen. Het woord komt van het Latijnse woorden: proprius, wat “zelf”of “eigen” betekent, en “perceptie”, wat “waarnemen” betekent. Het is dus letterlijk “zelf waarneming”.  Als voorbeeld: zonder te kijken weet ik hoe de positie van mijn benen onder mijn bureau is terwijl ik deze blog aan het schrijven ben: mijn enkels zijn gekruist, de rechter voor de linker.

We hebben hiervoor gespecialiseerde receptoren in o.a. onze huid,  spieren, pezen en gewrichten, die signalen naar de hersenen sturen. Signalen met informatie geven over de positie, spanning en beweging van ons lichaam.

Honden hebben dat net als wij, en hebben in hun dagelijks leven  de informatie nodig die deze receptoren doorsturen.  Hierdoor kunnen ze zich door hun omgeving bewegen zonder steeds te struikelen of te vallen,  hun evenwicht bewaren en hun bewegingen coördineren. Of het nu gaat om springen over horden, traplopen of zelfs het vangen van een bal in de lucht, proprioceptie speelt een fundamentele rol. Het stelt de hond in staat om goed te kunnen manoeuvreren op verschillende terreinen, zelfs in omgevingen met weinig licht waar visuele signalen minimaal zijn. Proprioceptie stelt ze in staat om bewegingen aan te passen  aan verschillende oppervlakken en ondergrond.

Maar: we moeten niet alleen waarnemen hoe en waar ons lichaam zich in de ruimte bevindt, we moeten ook kunnen reageren op veranderingen. Er moet dus niet alleen een signaal van de receptoren naar de hersenen gaan, er moet ook een signaal terugkomen, dat ervoor zorgt dat de juiste spieren aangespannen en gebruikt worden om door de omgeving te navigeren. Signalen die ervoor zorgen dat er om een boom heen gelopen wordt en niet er tegenaan, dat er op tijd geremd wordt etc. Dat kan allemaal versterkt worden door training.

Oefeningen die de proprioceptieve vaardigheden van een hond stimuleren, kunnen dan ook veel positieve effecten hebben. Door het evenwicht en de coördinatie te verbeteren, kunnen vaak blessures en vallen voorkomen worden.  Zeker oudere honden of honden met een lichamelijke beperking kunnen hier veel baat bij hebben. Bovendien kan een verbeterd lichaamsbewustzijn en ruimtelijk inzicht, ontstaan door proprioceptie-oefeningen, bijdragen aan meer zelfvertrouwen en algehele mobiliteit. En dat honden die actief aan sport doen baat hebben bij proprioceptie training ligt al helemaal voor de hand.

Honden laten het allemaal vaak zo makkelijk lijken, vooral als ze jong zijn.  Maar juist ook dan kunnen we een pro actief zijn en het risico op blessures verminderen door gericht met balans en coördinatie training aan het werk te gaan.

Propriowhat??